Pierwszego dnia przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem przygotowywały pastę jajeczną. Samodzielnie rozgniatały widelcem ugotowane na twardo jajka, a następnie dekorowały kanapki z pastą wybranymi warzywami oraz wyhodowaną w przedszkolu rzeżuchą i szczypiorem. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność oraz dbałość o higienę. Okazało się, że naszym milusińskim bardzo posmakowały kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoje porcje z apetytem.
W piątek dzieciaczki samodzielnie ubijały masło w słoiku. Każdy z zaangażowaniem starał się kołatać słojem jak najmocniej potrafił, dzięki czemu w krótkim czasie udało się ubić swojskie masełko. Wywołało to ogromne zaskoczenie dzieci, a maślany smak i zapach pobudził apetyty. Do kanapek ze świeżym masełkiem dzieci mogły dołożyć plastry ogórka, rzodkiewki, pomidora, sera lub rzeżuchy, albo wybrać wersję na słodko z dżemem. Kanapki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Aż miło było patrzeć, jak wszystkie znikają.
Dzieciom bardzo spodobały się kuchenne doświadczenia i stanowczo deklarują chęć dalszego kulinarnego eksperymentowania.